Vegan seitan bulgogi from scratch

vegan bulgogi with homemade seitan

Recette en français plus bas.

I'm baaaaaaaaaaack! And I hope not to give up too fast, this time!

Let's restart with one of the most popular korean dish, veganized of course!

I see a lot of different recipes using tofu to replace beef in this recipe... but I'm not sure it's actually the best way to recreate the meaty taste and texture.

Homemade seitan appears to be the best solution... and in this dish, it has convince my non veg' mum... soooooo, I would claim that's a win, shouldn't I?

homemade seitan looks meaty on vegan bulgogi

See how meaty it looks. Your meat-eaters friends wouldn't even notice it's vegan 😏

If you give it a try, please let me know in the comment section. I can't wait to have your feed-backs. 



English:

Ingredients:

- 1 and 1/2 cup gluten powder
- 1/2 cup chickpea flour
- 1tbs onion powder
- 1/2 tbs garlic powder
- 1tbs paprika powder
- 1L vegetables bouillon

- 1/2 red bell pepper
- 1/2 green bell pepper
- 1 medium size carrot
- 2 spring onions
- 2 shallots (or 1 red onion)
- 1tbs corn starch

- 6tbs soy sauce
- 2 garlic cloves
- 2tbs sesame seeds
- 2tbs syrup of your choice (I used maple syrup)
- 1/2 tbs bronw sugar
- 1tbs rice vinegar (or sushi seasoning)
- 1/2 tbs ginger powder (fresh would be better if you have)
- a sprinkle chili flakes if you like

Instructions:

Combine in a large bowl gluten, chickpea flour, onion, paprika and garlic powders. Add 1/2 cup of your vegetables bouillon, mix well then knead your dough. Adjust the amount of gluten and/or chickpea flour if it's required. Shape your dough into a bowl and dice it. In a pot, bring the rest of your bouillon to boil. Reduce the heat, throw your seitan dices onto the pot, put on the lid and let it cook for 30 minutes. Remove the seitan from the pot.

In a blender or food processor, put sesame seeds and ground them. Add soy sauce, garlic cloves, syrup, sugar, vinegar and ginger and blend.

Cut your veggies and place them on a large mixing bowl (keep some green onion for decorating), along with half of the seitan dices (the rest can be stored in fridge for a later use) and the sauce. Mix well until everything is well coated and let's marinate in fridge as long as possible.

In a wok or large pan, pour some oil (I used reduced fat margarine) and turn on the heat. When it's hot enough, pour all your marinated seitan and veggies, coat with corn starch using a strainer. Stir during about 10 minutes.

Serve with rice and some homemade kimchi.




Français:

Ingrédients:

- 1 et 1/2 grande tasse de poudre de gluten
- 1/2 grande tasse de farine de pois chiches
- 1cs de poudre d'oignon
- 1/2cs d'ail en poudre
- 1cs de paprika
- 1L de bouillon de légumes

- 1/2 poivron rouge
- 1/2 poivron vert
- 1 carotte moyenne
- 2 jeunes oignons
- 2 échalotes (ou 1 oignon rouge)
- 1cs de fécule de maïs

- 6cs de sauce soja
- 2 gousses d'ail
- 2cs de graines de sésame
- 2cs de sirop de votre choix (j'ai utilisé du sirop d'érable)
- 1/2 cs de sucre brun
- 1cs de vinaigre de riz (ou de vinaigre pour sushi)
- 1/2 cs de gingembre en poudre (du gingembre frais serait meilleur, si vous en avez)
- une pincée de flocons de chili si vous aimez

Instructions:

Dans un grand bol, combinez le gluten, la farine de pois chiches et les poudres d'oignons, d'ail et de paprika. Ajouter 1 grande tasse et demie de votre bouillon, mélanger bien puis pétrissez la pâte obtenue. Ajustez la quantité de gluten et/ou de farine de pois chiches si nécessaire. Formez une boule avec la pâte et coupez la en fins morceaux. Dans une casserole, faites bouillir le reste de votre bouillon puis réduisez la température. Plongez vos morceaux de seitan, couvrez et laissez cuire durant 30 minutes. Sortez le seitan de la casserole.

Dans un blender ou un hachoir, versez les graines de sésame et réduisez les en poudre. Ajoutez la sauce soja, les gousses d'ail, le sirop, le sucre, le vinaigre et le gingembre et mixez.

Coupez les légumes et placez les dans un grand bol (gardez quelques morceaux de jeune oignon pour décorer), avec la moitié des morceaux de seitan (le reste peut être gardé au frigo et employé plus tard) et la sauce. Mélangez bien jusqu'à ce que tout soit bien recouvert de sauce. Laissez mariner au frigo le plus longtemps possible.

Dans un wok ou une grande poêle, versez un peu d'huile (j'ai utilisé de la margarine allégée) et chauffez. Quand c'est assez chaud, versez tous vos légumes et seitan marinés et couvrez de fécule en utilisant un chinois. Faites sauter durant environs 10 minutes.

Servez avec du riz et un peu de kimchi maison.



Asiatique, bulgogi, seitan, vegan

Comments

  1. Merci! Haha, ça c'est un plan qui me plaît xD

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  2. Superbe cette recette ! On s'y méprendrait visuellement !
    J'adore la cuisine coréenne ~

    www.rosenoisettes.com

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    1. Oh merci pour ce compliment! J'aime BEAUCOUP votre blog =D

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